Årets sista träning......2010

Vilket kanon väder vi har haft här idag -5 grader och strålande sol ett perfekt träningsväder och perfekt väder att fota mina rödtottar i snön mot solen... (Fler bilder finns under nytt album)


Jag hade idag tinat vilt för att köra med grabbarna, 2 änder, 1 kråka och en duva.
Ellinor och jag åkte iväg till ett nytt träningsställe i Tyresta skogarna idag. Kenzo fick börja med att apportera en duva i djupsnö haha det var riktigt roligt att se och ganska jobbigt för mig att pulsa ut i den djupa snön, för att kasta iväg fåglen, men det gick.

Tänkte att jag skulle försöka kasta duvan så den hamnade i ett mindre träd så den inte skulle sjunka ner i snön men tyvärr så misslyckades jag med kastet och duvan åkte ner i den djupa snön, men Kenzo hittade den ändå.
Kom med full fart mot mig, han har så bråttom så han på vägen tappar fågeln och kommer glatt in tomhänt, men då jag håller på belöningen och visar honom vad jag har i vänster hand så fattar han direkt att utan fågel i mattes högra hand får jag ingen pannkaka, så han springer genast tillbaka och plockar upp fågeln igen och lämnar av i handen.


Sen var det Ozzy´s tur som under tiden suttit i bilen och väntat på sin tur, och sett allt som Kenzo fick göra med mig så han var supertaggad/het så jag bestämde mig för att köra lite bakåt träning först men honom för att få honom lugn, och så fick han gå jaktfot och vända om ett par gånger från viltet, han var superduktig och hade jätte fin jaktfot kom lite frustrerande pip ljud men när han var helt tyst och fokuserad på apporteringen fick han springa ut och ta in viltet. Han fick en and som hamnat i djupsnön, som han "rullade" runt först innan han greppade om ryggen på anden och sprang hela vägen in till mig med den.sen upp killarna i djupsnön för att fota lite fina vinterbilden på dem, visst är de snygga mina killar.


Efter det så tänkte jag att jag skulle köra linjetag och Kenzo fick börja med att köra ett linjetag på ca 400 m med en kråka och då använde jag mig utav en upptrampad djurstig/ridstig som det fanns rådjursspår samt hästskit i snacka om störning, häst skiten såg jag först efteråt när Kenzo ätit... suckKenzo sprang ut och tog upp kråkan som jag lagt ut på linjetaget, började springa mot mig för att i nästa ögonblick stanna, spotta ut fåglen och börja äta HÄSTBAJS!! ursh jaja så gick det med den störningen.
Kenzo vek av från stigen och gick in i skogen så jag sprang ut till honom och överumplade honom och undrade vad han höll på med påminde honom om vad det var han skulle göra han såg ut som han tänkte !! va kommer du nu. Han tog upp kråkan igen och sprang hela vägen in till mig och lämnade av i hand tjoho.

Sen ökade jag ut avstånget till ca 700 meter och förbi hästbajset och förbi den gamla legan för att se om han skulle stanna upp eller springa hela vägen, så klart att han sprang hela långa vägen till kråkan och inte brydde han sig om hästbajset eller den gamla legan heller, kanon.

Ozzy´s tur att göra linjetag på samma ställe och med samma utmaningar, gamla legor och hästbajs.
Linjetaget blev ca 800 m långt för Ozzy´s del och inte brydde sig Ozzy om hästbajset han är så fokuserad på att apportera och jobba så han bryr sig inte, inte heller brydde han sig om de gamla legorna heller utan hade perfekta linjetag och avlämingar i hand idag duktiga Ozzy.Vi avslutade med att killarna fick leka av sig på parkeringen och vad de sprang, fick en gammal petflaska som de lekte med och hade så roligt.

                                            

Nu önskar jag alla mina vänner ett GOTT NYTT ÅR !!!!!!

Trotsar vinterkylan

Ja det är just det vi gör just nu, jag och hundarna... efter all god julmat och godis känner man att man behöver ut och röra på sig så igår tinade jag upp vilt till idag en duva, trast och en skrak.

Då det är så mycket snö i skogen så gick jag och Ellinor till "vår" upplogade returstation och körde med killarna istället. Ellinor tog foto till hemsidan som vanligt (Tack älskling för att du följer med fast du frös om händerna)

Kenzo fick börja med att apportera trasten som jag la lite upp på ena snövallen, han fick gå en sträcka jaktfot först mot fågeln som var jätte bra idag, han gick fint vid min sida han fick kommando att hämta fågeln och han sprang rakt mot fågeln men vek av då han plötligt fick något annat i nosen, nämligen rådjursspår!!
Kenzo verkligen älskar att spåra, han spårar hela tiden spår efter katt, rådjur andra människor så nu har jag anmält honom och mig till en spårkurs på klubben i vår, tror att det kan bli kanon för hans och min del.

Rådjurspåren gick upp mot skogen och de hade gått precis där fågeln landat, så det blev en bra störning för Kenzo men jag fick genast påminna honom vad det var han skulle göra, nämligen apportera in trasten, ja just de kom Kenzo på matte ville ju ha in den här pippin ja, han vände om och sprang till trasten och tog ett bra grepp över ryggen och så full fart in till mig och avlämning nästan i handen duktig pojk trots allt.

Sen fick han apportera in duvan men den la jag åt andra hållet där det inte fanns några rådjursspår.
Full fart ut fint grepp om hela duvan (se bilden nedan) och så avläming i hand.Ozzy var en aning het så han fick faktiskt bara titta på just detta moment, men när vi sen skulle köra linjetag hade han lungnat ner sig så då fick han köra, de var dukitga att sitta och titta på varandra idag så lite passivitet fick vi in också.

Linjetaget körde jag på en upptrampad stig upp till skogen som vi använde oss utav perfekt.
Då fick Ozzy börja med  trasten på ett ganska långt linjgetag, vet inte hur långt men det var klockrent jätte fint, han for ut med full fart och så in igen klockrena avlämningar i hand, sen fick Ozzy köra duvan också som hade blivit snöig samt frusit lite men det var inga problem han tog den ändå med fint grepp och kanon avlämningar duktiga kille. Kenzo hade också fint linjetag idag och med hjälp av den upptrampade stigen gick det som på räls, hur duktiga som helst var de båda killarna.

Direkt från Montern i Stora Stockholm!

Idag har jag och Ellinor varit på Stockholm Hundmässa tillsammans med Ozzy har vi stått i vår rasmonter för Tollarna och svarat på massor med frågor från människor som är intresserade av Tollare och vill veta mer om dem.
Det var lika roligt som förra året och Ozzy trivdes lika bra i montern i år som förra året, var lika glad när de första personen kom fram som den 87:e, han är verkligen en kanon hund att ha med vid såna tillfällen så social som han är, och hade besökarna tur så bjöd han även på en puss!!
En del kommenterade hans vackra mörkröda färg, en del att han var just så framåt som han är och han ville mer än gärna bli klappad av stora som små.
Var rätt många människor som tyckte att Tollarna var en "behändig" liten hund, men då berättade jag att Tollarna inte alls trivs som bara sällskapshundar utan kräver en hel del hjärngympa och andra akiviteter för att de ska må bra, tex Agility, jakt, Freestyle, spår m,m