Tävlingslydnadskurs nr 3 med Kenzo

Igår hade vi vår lydnadskurs igen, det är verkligen kul!! måste bara tillägga att Kenzo verkligen är kanon att jobba med känner att här kan vi nog få till något i framtiden, vilket fokus han har & lätt att få med hela tiden,  söker kontakt hela tiden.
Vi började med att gå igenom förra veckans läxa, vi skulle ju träna på att få till kommandot ligg från stående.
Sen gick Gunilla igenom dagens övningar som var början till läggande under gång samt vändingar höger och vänster.

Sen fick vi gå ut och fick visa hur det gått med träningen den här veckan, Kenzo och jag har inte varit så flitiga på att träna måste jag erkänna, men det har varit lite annat som hänt inom familjen så hundträningen har fått skjutas åt sidan, men jag var ju inte orolig för det för Kenzo har ju redan köpt ligg kommandot i andra lägen.

Dags för läggande under gång med hjälp av ett ordentligt knäböj och handen mellan frambenen på hunden samtidigt som man säger kommandot ligg, inga problem för Kenzo....kommando, klick & godis snabbt läggande.
Meningen är ju att man sen ska ta bort alla hjälpmedel som att böja sig långt ner mot hunden.

Dags för vänstersvängarna, jag provade först med att göra det på stället men Kenzo hade lite svårt att förstå vad det var jag ville att han skulle göra då han var lite trött så vi tog en liten paus, jag gick och rastade honom en stund.

Men sen när vi kom tillbaka provade jag att göra vänstersvängar med mer fart och då fattade han direkt, gick fotgående och sen efter ett tag så vek jag av till vänster, Kenzo hängde med och hade full fokus på mig hela tiden enl Gunilla (instruktören) hon stod bredvid och tittade på.  Jag har ju lite svårt att inte kolla på honom hela tiden att han är med, jag vet ju att han håller koll på mig så jag måste träna på att ha fokus rakt fram och bara snegla på Kenzo, Gunilla tycker att Kenzo är jätte duktig & att vi är ett jätte bra Team tillsammans, det är verkligen super kul när man får berömm.

Avslutning med platsliggning som vanligt men Kenzo har inte tått till det ännu, han har lite bråttom upp och vill gärna sätta sig upp och givetvis få godis, så igår provade jag med att sätta mig ner på huk och fick in ett stanna kvar när han väl lagt sig det gick lite bättre han låg inte hela tiden utan satte sig så det ska vi ta med oss till nästa gång och få honom att ligga kvar längre tid, men övning ger färdighet sägs det ju..

Valpträff Gillingboda 25-26/9

I helgen hade vi träff i Gillingboda igen, lika trevligt som vanligt med mycket hundträning på schemat naturligtvis.
Jag åkte upp med Kenzo & Ozzy redan på fredagkvällen och var hos Sanna vid 20:00 tiden, vi satt på fredagkvällen och pratade om allt möjligt men givetvis mycket hundsnack, senare på kvällen kom Åsa med Knyst och Piper.

Lördagen började vi med samling med kaffe och macka samt genomgång av vad vi alla tränat på sedan förra träffen. Anna & Imo, Camilla & Aston, Åsa & Knyst och jag och Kenzo, Mariana kom senare på lördagen med Qvittra då hon jobbade på förmiddagen.
På lördagen körde vi minnesmarkeringar med bakåttänk med antingen dummy eller skål med godis.
Vi reglerade avståndet mellan utskickspunkten och markeringen och backade 20-30 meter för att se om hundarna kunde komma ihåg markeringen.

Kenzo spikade första markeringen och sprang med bra fart, nr 2 var också bra men markering nr 3 blev svårare, dels för att jag backat ganska långt ca 30 m så avståndet var betydligt längre, sen hade Sanna bytt ut den fallna dummyn mot en lite mindre som hon gjömt på samma ställe, här fick Kenzo in ett sök istället.

På eftermiddagen körde vi linjetag då la vi ut 4 dummy där vi kört minnesmarkeringar, vi la ut dummy på rad med mellan rum mellan varje så att inte hunden skulle få syn på en annan och byta. Vi skulle få till raka fina linjetag så jag gick ut med alla 4 droppade 3 utav dem diskret så att Kenzo inte såg och den sista som låg närmast honom markerade jag så att han såg den.

Kenzo sprang fram mot dummy nr 1 men sprang förbi, lika så med nr 2 för att istället gå ut på ett sök, vi tror Sanna & jag att han trodde han skulle hitta något mycket bättre än dummy där... Har pratade vi mycket om hur man går tillväga när hunden inte gör det vi vill att de ska göra och att stoppa dem i rätt tid.

Ozzy fick köra lite vilt på em innan middagen eftersom Sanna tinat upp vilt som vi skulle köra på söndagen.
Han var som vanligt duktig och fick köra markeringar med And i skogen fina upptag och fina avlämningar i handen. Plutt...
Sen blev det som vanligt en trevlig middag med troligtvis säsongens sista snack ute vid grillen tillsammans med Jerry och de andra.

På Söndagen körde vi vilt och vi fick gå viltstig. Det går ut på att man lägger ut ett antal vilt längst en stig och ser hu hunden reagerar... det var And, kricka, kråka, mås och i slutet en kanin.

Kenzo noterade anden som låg först, men tog inte den utan vi gick vidare, sen luktade han lite på måsen men inget grepp där heller, kråkan noterade han inte alls krickan nosade han på också och sen kaninen. Men inga utav vilten tog han upp. Vi gick tillbaka samma stig för att se hur Kenzo reagerade på tillbaka vägen men han ville inte ta dem på vägen tillbaka heller. Sanna sa att den här övningen var nog för svår för våra småttingar.

Men det är ju en väldigt bra övning som jag kommer att använda längre fram i träningen. Vi nötte också en hel del på stoppsignalen med hjälp av boll och skål med godis i, Kenzo har fattat detta nu och stoppsignalen har blivit bättre inte helt klockren men övning ger färdighet och vem har bråttom!!!

Kenzo fick sen markering i skogen på And.. som han fick springa på direkt, men var inte så där överförtjust och det är ju så att and är ju inget som vi har tränat så där jätte mycket, men som Sanna har han har rätt tänk och det där kommer han att lägga ihop sen och jag är inte orolig.

Sanna provade att leka med Kenzo och han är ju så otroligt social så han tycker det är jätte kul när man leker och är väl inte så där jätte intresserad av viltet, så kråkan fick koppel och vi gick koppelpromenad med kråkan hehe. Kenzo tyckte det var jätte konstigt att matte hade en kråka efter sig, men när jag började att dra den efter mig och snurra runt så fick han ett sånt otroligt intresse för fågeln och när han var som intensivast så gömde jag kråkan för att ta fram den igen och leka med den. Sanna sa att den här övningen kan jag ta med mig hem och köra i lagom dos och när han är som mest intresserad ta bort viltet.

Kenzo var jätte duktig under dessa dagar för det blir ju en hel del träning på egen hand också när de andra kör med Sanna och mycket passivitet som han är jätte duktig på, fast Sanna och Speja visade en övning framför oss med vilt så låg han helt cool på filten och bara tittade tyst och fin min duktiga lille man love you!!

Ja vi gjorde ju en massor med andra saker också som jag säkert glömt men det är inte lätt att försöka skriva ner 2 så otroligt intensiva och roliga dagar på bloggen dagarna efter..


Snygg KenzoÅsa med Knyst till vänster och Anna med Imo till höger

Kursdags

Igår hade Kenzo och jag den andra kursträffen, vi är totalt 8 hundar med mattar och hussar som går kursen och Kenzo är yngst.

Vi började med att samlas i klubbstugan och alla fick berätta hur det hade gått sedan förra veckan och om vi tränat på kontaktövningarna samt fått till ingångarna.

Kenzo och jag har tränat lite för han har ju redan sådan otroligt kontakt med mig hela tiden, och ingångar har vi ju redan filat på lite. Vi gick även igenom läggande under gång som vi började träna in läggandet på igår vi fick lite tips om hur vi ska lära in detta moment.

Vi gick ut på appellplanen och fick visa hur långt vi kommit i kontakten samt ingångarna. Jag tycker att det krånglar till att ha koppel på Kenzo så han fick vara lös igår för första gången och det är ju inga problem han har ju bara ett fokus= Matte!!!

Gunilla (Instruktören) såg att jag inte använde kopplet men tyckte att det var ok att ha honom lös.
Jag testar sa jag för jag tycker bara att det är ivägen sa jag.
Gunilla tycker verkligen om Kenzo och sa igår din hund är ju helt underbar!! vilken hund du har och det syns att du haft hund tidigare i allt ni gör, då blir man ju stolt!! Men han är ju helt underbar min "plutt" som är uppe i 22 KG i matchvikt nu, vägde honom i djuraffären innan jag åkte till klubben igår.

Sen var det dags för inlärningen av ligg, vi gjorde de klassiska inlärningen med att föra handen mellan frambenen och tvinga fram ett läggande bakåt, Kenzo och jag har ju redan kört detta så det var ju inga problem att få ett snyggt snabbt läggande där.
Sen fick vi börja med att lägga in kommandot ligg samtidigt som hunden lägger sig ner, för att avsluta med att under gång lite var stans på appellplanen lägga ner hunden och samtidgt säga "ligg" hunde behöver då inte vara vid vänster sida utan bara se om kommandot uppfattades av hunden. Kenzo kan ju redan ligg så det var roligt att se hur fort han la sig när jag förflyttade mig i snabb takt från honom hela tiden.

Vi avslutade som förra gången med platsliggning, Kenzo låg typ 40 sek sen satte han sig upp igen, jag tror att jag får byta taktik där och sätta mig ner bredvid honom nästa gång för att få honom att ligga kvar, för det är ju det jag vill belöna att han har legat ner hela platsliggningen.

Nu ligger ju hundarna inte så länge för de ska ju bara få vänja sig vid att ligga så där på rad, men nästa vecka ska jag prova med att sätta mig ner istället för att stå bredvid honom tror att det går bättre då om jag är i samma höjd som honom får testa mig fram till ett lyckat resultat.